Pe 25 noiembrie 2022, Palatul Noblesse a găzduit evenimentul organizat de Asociația Anais, care a marcat 11 ani de activitate, 11 ani într-o misune dificilă, cu un subiect de multe ori greu de discutat: violența domestică. Tot pe 25 noiembrie este și Ziua Internațională pentru Eliminare a Violenței asupra Femeilor. La nivel modial această zi este marcată încă din anul 1981.
Asociația Anais a fost înființată în 2011 și a avut ca scop principal promovarea, respectarea și apărarea drepturilor femeilor, copiilor și tinerilor. Asociația face parte din ”Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor”, o rețea de ONG-uri cu aceeași misiune.
Principalele direcții de acțiune ale asociației sunt:
- furnizarea și dezvoltarea de servicii sociale destinate victimelor violenței domestice;
- educație și informare despre tot ce înseamnă violența domestică;
- advocacy și conștientizare
- implicarea activă pentru modificarea și îmbunătățirea legislației în domeniul violenței împotriva femeilor.
În 2017 asociația a punctat cel mai important proiect și anume deschiderea ”Centrului de găzduire în regim de urgența pentru victimele violenței domestice – Casa Invicta”, un centru de criză deschis 24 de ore din 24, pentru femeile victime ale violenței domestice și copiii lor.
Pe tot parcursul anului 2017 Asociația Anais s-a implicat activ în proiecte caritabile, ce au pus în prim plan femeia și independența ei.
Tot în acest an, un alt punct important a fost lansarea cărții juridice ”Violența în familie. Practica judiciară comentată”, scrisă de avocații Carmen Nemeș și Giulia Crișan. Cartea a fost distribuită în 10.000 de exemplare.
În 2018, un alt proiect important al Asociației Anais a fost ”Plus valoare pentru copiii noștri”, un proiect de informare pentru elevi cu privire la teme ca violența domestică, consumul și traficul de droguri, dreptul penal pe înțelesul copiilor, dependența de jocuri și altele.
În 2019 asociația punctează campania realizată în parteneriat cu agenția de publicitate Centrade Cheil, un proiect cinematografic regizat de Ioana Mischie, în care șapte victime ale violenței domestice rup tăcerea și dublează filmele mute, dând voce personajelor. ”Voci netăcute” are aproximativ 40 minute și este împărțit în șapte capitole. Imaginile din fiecare capitol sunt luate din 7 filme mute diferite. Filmul a câștigat aprecierea celor mai prestigioase festivaluri internaționale și locale de profil.
În anul 2020 Asociația Anais a lansat campania #IzoleazaViolenta pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la violența domestică, fenomen ce s-a amplificat odată cu izolarea impusă de pandemie.
Tot în 2020 asociația a lansat campania ACUM ȘTII!, prin care și-a propus să aducă în fața publicului subiectul violenței domestice și efectele sale asupra victemelor și apropiaților acestora.
Anul 2021 a adus asociația mai aproape de lumea artei. Tot împreună cu agenția Centrade Cheile, asociația a organizat o serie de piese de teatru experimental, pe tema violenței domestice. Un proiect în care arta a devenit un instrument în conștientizare abuzului. În acest proiect s-au folosit chiar jucăriile ce au aparținut unor victime reale, incluse în 8 mini-spectacole de păpuși, fiecare piesă înfățișând cazuri din viața unor femei afectate de violența domestică.
Odată cu apropierea de artă a asociației, evenimentul prin care se aniversau cei 11 ani de activiate ai Asociației Anais, se putea desfășura doar într-un cadru elegant, încărcat de artă la fiecare pas, așa cum este Palataul Noblesse. Am fost onorați să găzduim acest eveniment, o seară specială, presărată cu multe momente artistice, arii celebre, interpretate de maeștrii ai muzicii clasice.
Sălile versatile ale Palatului Noblesse pot găzdui oricând evenimente caritabile sau evenimente culturale. Noblețea și eleganța acestor pot accentua mesajul ce se vrea a fi transmis în cadrul acestor evenimente, iar specialiștii noștri vor fi mereu alături de voi cu sfaturi utile, pentru un eveniment reușit.