Recent, Editura Corint a ales Palatul Noblesse ca locație pentru a marca o bornă importantă: 30 de ani de activitate editorială. Evenimentul a reunit aproximativ 150 de invitați: autori, editori, jurnaliști, parteneri și colaboratori ai editurii, într-o atmosferă elegantă și rafinată.
Palatul Noblesse, cu arhitectura sa impresionantă și grădinile sale boeme, a oferit cadru perfect pentru a onora trei decenii de excelență editorială. Detaliile arhitecturale, spațiile sale generoase și versatile au permis organizarea cu ușurință a diverselor momente: de la recepție, la programul artistic și discursuri.
Povestea Editurii Corint împlinește anul acesta trei decenii. În toți acești ani, principalele personaje au fost, desigur, autorii și colaboratorii editurii, personalități de seamă ale culturi românești, dar, mai ales, cititorii noștri fideli, cititori datorita cărora am reușit să ajungem să aniversăm 30 de ani de existență.
Editura Corint – Eveniment de Gală la Palatul Noblesse
Evenimentul organizat de Editura Corint la Palatul Noblesse a reunit parte dintre colaboratorii cei mai apropiați ai Editurii Corint, printre care trebuie sa îi menționam pe scriitorii și istoricii Stelian Tănase, Bedros Horasangian, Adrian Silvan Ionescu, Diana Mandache, Doina Jela, Adrian Majuru, Filip-Lucian Iorga-Barbulescu, Narcis-Dorin Ion, dar și pe jurnaliștii Ion M. Ionita, Ana Iorga, Ioan Budura, Florin Saiu, Marina Almășan, Marius Constantinescu, precum și numeroase personalități politice sau culturale. Au fost peste 100 de invitați și îmi este greu să fac o selecție între toți cei prezenți.
Dintre numeroasele momente care au marcat cei 30 de ani de existenta a Editurii Corint, trebuie amintit discursul istoricului Filip-Lucian Iorga, coordonatorul colecției „Istorie cu blazon”. Pe lângă aprecierea și recunoașterea aduse celor care au fost și sunt oamenii editurii, istoricul a insistat asupra semnificației Corint din antichitate și până astăzi. Numele editurii este o sumă de valori, repere și teme cultural-istorice.
„Corintul antic a fost condus într-o vreme de o dinastie care se considera urmașa eroului Hercule. Iată, deci, puterea și curajul. Unul dintre ordinele arhitecturii clasice grecești este cel corintic. Iată imaginația, creativitatea, Frumosul. Unele dintre textele cele mai importante ale creștinismului timpuriu sunt Epistolele către Corinteni ale Sfântului Apostol Pavel. Iată credința, spiritualitatea, dorința de autodepășire, aspirația către înalt”, a spus Filip-Lucian Iorga-Bărbulescu.
Este nevoie de curaj și reziliență pentru a continua lupta pentru cultură și educație într-o lume dominată de superficialitate, inteligență artificială și uitare, a mai subliniat coordonatorul colecției Istorie cu Blazon.
Dar Corint, simbol al aspirației umane către frumos și excelență, vede aceste provocări contemporane nu ca pe obstacole, ci oportunități pentru reinventare și redefinire culturală – reprezintă corolarul acestui discurs și, în același timp, un credo pentru editura noastră.
În calitatea de coordonator al colecției Corint Istorie, Ion M. Ioniță, reputat jurnalist și istoric, a subliniat în discursul său faptul că Editura Corint și-a consolidat reputația de a publica lucrări istorice care inspiră încredere prin profunzimea cercetării și acuratețea informației.
„Felicitări pentru imensa muncă editorială și o dublă felicitare pentru cele două colecții de istorie pe care editura le publică. A promova în rândul publicului cărți de istorie de calitate a devenit în epoca noastră o necesitate existențială”, a spus Ion M. Ioniță.
Fiecare carte este o invitație de a explora trecutul, de a înțelege complexitatea umanității și de a ne orienta mai bine în prezentul tumultuos. „Istoria este fascinantă pentru că ne rezervă mereu surprize. În vremuri de mari neliniști, recursul la cărțile de istorie scrise cu onestitate și profesionalism este o soluție pentru că, nu întâmplător, Historia magistra vitae!”, a completat coordonatorul colecției Corint Istorie.
”Suntem recunoscători sponsorilor care au făcut posibil acest eveniment și în special Palatului Noblesse, pentru locația splendidă care a oferit un cadru elegant și primitor. Nu există o locație mai potrivită care să reflecte viziunea noastră asupra evenimentului. Mulțumim echipei Palatului Noblesse pentru că a făcut din această sărbătoare o amintire prețioasă în istoria Editurii Corint. Fără îndoială, Palatul Noblesse rămâne alegerea numărul unu pentru evenimente de neuitat, la nivelul celor mai înalte standarde de eleganță și profesionalism.” – echipa Editurii Corint.