fbpx

Casa a fost construită în 1881 pentru Ioan Pascu, primul proprietar al acestei frumoase capodopere arhitecturale, însă cei care au locuit-o până în momentul confiscării sale de către Partidul Comunist au fost membrii familiei Berkowitz. Leonid Berkowitz, bancher aflat într-o deplină expansiune, a cumpărat reședința în 1903 și a modificat-o la interior și exterior pentru a o adapta nevoilor familiei sale. Cunoscută figură în mediul de afaceri al secolului XIX, Leonid Berkowitz pune bazele unei afaceri prospere în primii ani de domnie ai lui Carol I, înființând o casă de împrumut care îi poartă numele. Plasarea în timp o datorăm unui document oficial din 7 decembrie 1931, unde se menționează „trecutul pe piață de peste 60 de ani a Băncii Berkowitz”, care după retragerea din afaceri a lui Leonid Berkowitz, rămâne în grija copiilor săi, Max, Elly și Adolph Berkowitz. Timp de mai multe decenii, banca Leon Berkowitz a stat printre primele întreprinderi de acest fel, nu numai onorandu-și punctual angajamentele, dar a contribuit în cea mai largă măsură, atât la crearea diverselor instituții de credit, care au consolidat situația economică a României dinainte de război (primul război mondial n.m.), cât și susținând puternic comerțul țării în timpul celor mai grele crize, care s-au abătut asupra pieței, în cursul acestui lung șir de ani”.

Banca Berkowitz a rezistat foarte bine anilor primului război mondial (1916-1919) și mai ales perioadei de ocupație germană dintre anii 1916-1918. Apoi a făcut față devalorizării monedei și inflației galopante după 1920. A fost o perioadă foarte bogată între 1903 și 1926, când își schimbă statutul și obligațiile. Familia Berkovitz cumpără foarte multe imobile în București, banca având și alte sedii simultan pe strada Lipscani 24, Blv.Academiei nr.1 sau Calea Victoriei 32 (pentru anii 1920-1932). A mai existat și firma „Berkovitz Max et Co”, cu sediul pe Calea Victoriei 88.

Începând cu anul 1926, banca își dezvoltă activitatea încercând să o perfecționeze cu filiale externe. Astfel, ia naștere la Paris Banca Max Berkovitz & Co, care va rezista până la falimentul din anul 1931. Banca a continuat să cumpere proprietăți, îndeosebi imobile și terenuri în București, dar și la Constanța și la Sinaia. În 1932 întră în faliment, iar reședința din strada Sfinților intră în proprietatea statului, urmând ani și ani de procese, dar într-un final, în 1945, este confiscată de Partidul Comunist și este transformată în Cercul Pionierilor și Șoimilor Patriei din Sectorul 2.

© Copyright 2017 developed by Infinit Solutions

Follow us: