Ti s-a intamplat vreodata sa pasesti intr-un spatiu unde sa surprinzi mai multe elemente de design care apartin unor vremuri diferite, ba chiar si unor stiluri diferite si sa constati ca puse impreuna creaza un ambient cu un farmec aparte, intr-o armonie deplina?
Stilul eclectic inseamna o simbioza a acestor elemente de design si arta, ce apartin unor stiluri diferite. Cu toate acestea, unele cu celelalte reusesc sa se combine atat de bine incat sa dea nastere unui concept de amenajare unde niciuna nu o inlocuieste pe cealalta. In stilul eclectic intalnesti mai multe stiluri de amenajare intr-unul singur. Poarta amprenta unor numeroase curente, fiind cel mai permisiv, dar in acelasi timp si cel mai greu de definit ca stil, neavand anumite elemente caracteristice si nici restrictii la alegerea diverselor accesorii sau elemente de design. In stilul eclectic ai nevoie de multa creativitate si mai ales de un simt indreptat spre frumos, dar si spre contraste.
Fie ca vorbim despre stilul eclectic prezent in amenajarea unei locuinte, sau despre o cladire istorica in stil eclectic, vom observa ca reuseste sa combine aproape de perfectiune tendintele stilului minimalist, retro, clasic. Ceea ce caracterizeaza acest stil sunt nuantele neutre ale peretilor, dar in acelasi timp prezenta imprimeurilor si culorilor pe diverse accesorii. Intr-un cuvant, putem intalni o combinatie dintre nou si vechi, dar foarte atent realizata, asa incat sa nu treaca spre grotesc.
Combinarea elementelor
Atunci cand esti un iubitor al stilului eclectic, mai mult ca sigur ai si multa imaginatie asa incat sa stii cum sa combini elementele, piesele de mobilier si mai ales accesoriile si operele de arta. Albul, cremul, griul si maroul sunt culorile preferate ale stilul eclectic, astfel ca mai mult ca sigur vor aparea si contrastele, acele pete de culoare necesare pentru a oferi spatiului un aspect vesel si cat se poate de placut.
Un alt lucru pe care sa il urmaresti in stilul eclectic este ca ai nevoie de repetarea unor elemente. De asemenea, ai putea combina mai multe variante de imprimeuri si de culori. Un alt truc de care tin adesea cont mai ales cladirile istorice, este prezenta tablourilor sau ornamentelor murale. Nu ai cum sa patrunzi in niciun spatiu ce defineste stilul eclectic daca nu observi picturile sau alte obiecte de arta.
Uneori ai senzatia ca un anumit element chiar nu are ce cauta acolo. De aceea, daca vei reusi sa combini tocmai ceea ce se contrazice din punct de vedere vizual, mai mult ca sigur vei oferi cea mai buna definitie stilului eclectic.
Respectarea proportiilor
Este de la sine inteles si valabil pentru toate stilurile de amenajare ca ai nevoie de respectarea unor proportii asa incat totul sa para ca face parte din acelasi tot unitar. Daca vei alege o canapea minimalista si niste draperii inalte, mai mult ca sigur din punct de vedere vizual nu va fi pe placul celor ce te viziteaza. De asemenea, aveti in vedere atunci cand alegeti un corp de mobilier si legatura acestuia cu decorul. Daca da senzatia de sufocare sau chiar si atunci cand nu iese cu nimic in evidenta, pierzandu-se printre alte elemente de interior, atunci ar fi bine sa renuntati la o astfel de tendinta.
Texturile, prezente in stilul eclectic
Nu putem defini stilul eclectic daca nu avem texturi. Fie ca este vorba despre un covor oriental, fie de draperii inalte ori de perdele, acestea sunt nelipsite din decorul eclectic. Ai putea crea contraste, reusind sa combini matasea cu panza sau covorul pufos cu lemnul podelei.
Neutru pe pereti
Deja elementele de décor sunt numeroase si colorate, asa ca mai mult ca sigur vei avea nevoie de ceva neutru la nivelul peretilor. De asemenea, se pot crea contraste si prin neutrul peretilor si imprimeurile cuverturilor sau draperiilor.
Palatul Noblesse – singura cladire in stil eclectic din centrul Bucurestiului
Palatul Noblesse este siuat in zona istorica a Bucurestiului si a fost construit in 1881 de catre arhitectul Alexandru Savulescu in stil eclectic, fiind practic printre primele case construite in acest stil si singura din zona care s-a pastrat.
Amenajarea palatului este o incursiune in mai multe perioade si stiluri: de la stil industrial cu elemente de design in zona de demisol unde sunt birourile, spatiul de cafenea in stil vintage, parterul prezentand mai multe stiluri clasice precum baroc, Ludovic alXV-lea , stil baroc florentin, art deco, empire si altele, combinate armonios pentru a creea interioare cu adevarat exclusiviste cu piese de mobilier si decoratiuni de la diferiti producatori de top pe care ii reprezinta Galeriile Noblesse.
Aceasta cladire se remarca in peisajul citadin al altor monumente istorice datorita importantelor lucrari de consolidare, restaurare si amenajare facute dupa cele mai exigente cerinte combinarea atenta a tehnicilor traditionale si artizanale cu solutii moderne, de catre echipe de profesionisti in toate domeniile. Alaturi de piese originale restaurate cu grija, piesele de mobilier, accesoriile si placarile pretioase folosite, lucrarile de arta si piesele de anticariat de valoare, toate acestea confera acestei cladiri monument istoric un statut aparte, acela de spatiu istoric, exclusivist si plin de valoare.