fbpx

„Intr-un univers pestrit, cu puternice influente balcanice contopite in mod surprinzator cu cele franceze sau britanice, Bucurestii secolului al XIX-lea se dezvoltau intr-un ritm propriu, aparand cladiri de un farmec inegalabil. Este si cazul frumoasei case situate pe strada Sfintilor, actualul Palat Noblesse-Lifestyle Palace. Nici ca ar fi fost mai potrivita o alta cladire pentru a gazdui acest loc dedicat artelor frumoase si designului, cu atat mai mult cu cat cel care a ridicat-o este nimeni altul decat faimosul arhitect roman Alexandru Savulescu.

Dar sa va spunem povestea acestei cladiri care a fost salvata de la uitare si degradare si care a renascut.

In 1881, a?a cum se arata si in Arhivele Municipiului Bucuresti, se solicita eliberarea autorizatiei de constructie pentru o casa situata la acea vreme la numarul 75, pe strada Sfintilor, iar ahitectul care a desenat toate planurile casei este Alexandru Savulescu, cel care a realizat si actualul Muzeu National de Istorie al Romaniei.

Cladirea de dimensiuni mari uimeste prin coloane, elemente decorative si stil. De o frumusete incontestabila, este singura de acest gen care s-a mai pastrat in zona, fiind o marca a vremurilor demult apuse, fapt ce o incadreaza ca monument istoric, clasa B. O analiza detaliata, arhitecturala, a planurilor initiale ale acestei case scoate in evidenta faptul ca arhitectul a fost influentat de casele boieresti, dar se remarca si o serie de elemente clasice. Tocmai de aceea casa se Inscrie intr-un stil eclectic, la fel ca toate lucrarile marelui arhitect. Este o casa cu parter inalt, cu incaperi bine delimitate, cu tavane inalte si ferestre mari, cu a arhitectura usor austera, un pic rigida, dar frumoasa tocmai datorita acestor elemente. Peretii acestei cladiri au fost martori la serate diverse, la petreceri unde se aduna numai lumea buna Bucurestiului acelor vremuri, la povesti de dragoste triste si vesele.

Anul 1903 aduce o serie de schimbari pentru eleganta resedinta din Strada Sfintilor. Multe dintre elementele arhitecturale sunt inlocuite, aceste modificari fiind realizate de antreprenorul L. Scmidt pentru noul proprietar al imobilului, Leonid Berkowitz. Noul proprietar este o binecunoscuta figura a Bucurestiului de inceput de secol XX, fiind proprietarul bancii care ii purta numele, din zona Lipscani. Anii 1900 se caracterizeaza, in arhitectura, printr-un stil care pune accent pe formele curbe, liniile sinuoase si pe motive de inspiratie vegetala, observandu-se o influenta art nouveau, fiind vizibila deschiderea catre cultura franceza a acelor vremuri. L. Schmidt a intervenit si la structura casei, pe care o recompartimenteaza total, pentru a-i fi pe plac noului proprietar.

De o eleganta si o frumusete incontestabila, pastrand un farmec aparte al unor timpuri de mult apuse, casa intra in proprietatea Partidului Comunist Roman si incepand cu anul 1950 pana in 1988 gazduieste Cercul Copiilor sectorului 2. Chiar si in aceste conditii, se pastreaza intr-o stare buna, structura nefiindu-i distrusa de trecerea timpului.

Dar cum a ajuns aceasta proprietate in posesia Noblesse Group?
„”Printre cei mai binecuvantati oameni sunt fara indoiala si eu pentru ca dupa multe ezitari si multe alte cautari am primit ce mi-am dorit cu ardoare: o cladire istorica, cu toate avantajele pe care le pusesem pe o lista lunga ca un acatist, o frumusete ascunsa privirilor celorlalti sub zidurile darapanate, fisurile din pereti , mucegai si infiltratii, usi si ferestre distruse de cei care o devastasera cu rautate, pereti care stateau sa cada cerand cu ultima rasuflare ajutorul cuiva. Cam aceasta era imaginea casei cand am vazut-o prima data , casa de pe strada Sfintilor nr 7, la o mica distanta de centrul Bucurestiului, o capitala europeana, care odinioara se mandrise cu astfel de capodopere arhitecturale””, povesteste Loredana Preda, CEO Noblesse Group, cea care a dorit sa achizitioneze aceasta cladire.

„”Procesul achizitiei avea sa fie lung si plin de intamplari, rasturnari de situatii si oprelisti pentru ca achizitionarea unei case monument istoric nu este un lucru deloc simplu, de la aprobari de la Ministerul Culturii, de la Primarie pana la probleme de litigii si retrocedari. O data cumparata casa, a inceput restaurarea si consolidarea. Intr-un an, timp record cand vine vorba de astfel de case monument istoric, cladirea este readusa la viata si ii este redat farmecul de odinioara. Au fost restaurate stucaturile, tamplaria. A fost o munca asidua, fiecare dintre membrii echipei Noblesse Interiors si ai propriului birou de arhitectura de interior, Studio Insign, implicandu-se in mod activ in procesul de renovare, insa rezultatul este unul pe masura, fiind recreata atmosfera originala a casei cu un plus de farmec conferit de modernitate. ”

© Copyright 2017 developed by Infinit Solutions

Follow us: