Caramida veche de peste 100 de ani restaurata cu migala

Cărămida aparentă - Lucrări ample de recuperare

Cărămida aparentă, cunoscută și sub denumirea de zidărie aparentă, este un element arhitectural folosit de sute de ani in design-ul de interior. Această tehnică implică expunerea structurii de cărămidă a unui perete, în loc să fie acoperită de finisaje interioare sau exterioare. Aspectul rustic și autentic al cărămizii aparente conferă un farmec aparte spațiului în care este utilizată, aducând cu sine un amestec subtil de istorie și modernitate.
Casele vechi ale Bucureștiului poartă cu mândrie acest element arhitectural, care nu este doar o simplă caracteristică arhitecturală, ci și o fereastră către trecut, ce ne aduce aminte de bogata istorie și de măiestria constructorilor din trecut. În casele vechi restaurate, cărămida aparentă devine un element important al designului de interior, ce conferă un farmec aparte și o notă de eleganță rustică.
În plus, această cărămidă aparentă veche poartă cu ea povestea casei, scoțând în evidență istoria și caracterul casei prin fiecare imperfecțiune, fiecare gol și fiecare nunță de culoare.

În cazul restaurării cărămizilor aparente din interiorul Palatului Noblesse, arhitecții Noblesse Group au pus accent pe lucrările la elementele de fundație și zidărie. Recuperarea structurii originale de cărămidă nu a fost ușoară în condițiile deteriorarilor cauzate de cutremure și umiditate sporită, pe de o parte și umplerii unor camere din subsol cu pământ, pe de altă parte.

În timpul șantierului de consolidare și intervenții de restaurare pe zidăria interioară și fundații, pentru decopertarea și uscarea fundațiilor mai ales, au fost descoperite noi încăperi în subsol, de care nu se știa înainte de deschiderea șantierului.

Nu se știe motivul acestei umpleri, petrecută foarte probabil după anii 1945-1950, cum s-a mai intampat și în alte cazuri din Centrul Vechi, mai ales. Un răspuns ar putea fi legat de panza freatică, fluctuantă uneori, din cauza trecutului acestei zone, străbătută de apele Bucureștioarei în drumul acesteia către Dâmbovița. Strada Sfinților este în linie dreaptă către fostul lac al sutului, de la Carvasara, și care se află în spatele actualului spital Colțea, unde s-a aflat în secolul al XIV-lea și al XV-lea, primul obor de vite, târg al Moșilor.

Azi, în demisolul Palatului Noblesse, ne bucurăm din plin de frumusețea și eleganța cărămizilor aparente, care îmbracă frumos holurile și Biblioteka. Aici se găsesc birourile de arhitectură ale Noblesse Group dar și departamentul de evenimente al Palatului Noblesse.