Restaurare stucaturi

Stucaturile originale au fost readuse la viață în atelierele amenajate chiar în grădina Palatului Noblesse

Stucul este un amestec foarte fin pe bază de ghips sau ciment folosit în arhitectură pentru învelirea și decorația pereților și tavanelor. Este folosit pentru a reda un aspect mai frumos suprafețelor brute ca betonul, lemnul sau metalul.
Compoziția stucului variază foarte mult, datorită utilizarii termenului de stucco, a unei denumiri generale și a diferitelor materiale specifice față de un singur produs. De cele mai multe ori sunt adăugate aditive acrilice sau fibre de sticlă, care îmbunătățesc caracteristicile de rezistență și ușurința de prelucrare a stucului. Stucul permite realizarea figurilor tridimensionale sau a statuilor. În arhitectură, la stilul baroc si rococò, s-a folosit foarte mult stucul pentru construcțiile civile și clerice, și pentru elemente decorative, pereți și tavane. Astfel s-a permis extinderea tridimensională a picturilor si a tehnicilor ”trompe l’oeil”. Unele amestecuri de stucco (pe baza de ghips) sunt adaptate pentru interioare, nefiind rezistente la umiditate, altele sunt specifice pentru a fii expuse la intemperii. În ziua de azi decorațiile din stucco sunt prelucrate în atelier și doar aplicate în locurile potrivite pe șantier. Stucco amestecat cu rășini și lipici este folosit în costrucții pentru a uni două elemente arhitecturale sau pentru a netezi pereții din ghipscarton.

În  Palatul Noblesse elementele vechi de stucătură interioară erau ornamente realizate din ipsos armat cu cânepă și erau profile trase la fața locului. Erau ornamente vegetale și geometrice, iar pentru a echilibra proporția planurilor au fost adăugate noi profiluri de stucatură specifice epocii, pe pereții laterali și pe tavane.
Fiecare cameră a Palatului Noblesse are un profil diferit de stucatură privind modelele și mai ales asocierea dintre floral și geometric. O mare parte din stucatură prezentă este piesa orginală restaurată. Cum s-a procedat? S-a scos piesa și s-a decapat vopseaua veche apoi s-a lipit o placă de ipsos. Pentru zonele drepte s-au făcut sticluri iar pentru cele cu modelaj s-au pus 2 cm de pământ după care s-a făcut un capac și ulterior, în locul pământului s-a turnat plastizer sau cauciuc siliconat astfel încât să se obțină matrița necesară multiplicării piesei. Pentru zonele cu profile s-au confecționat șabloane după vechiul model.
Elementele existente de stucatură s-au restaurat prin decapare. S-a aplicat soluție decapantă cu pensula, iar după 15-20 de minute s-a curățat stratul de vopsea veche. Procedeul a fost repetat pentru fiecare strat de vopsea astfel că 60% au fost curățate până la uleiul de in, iar la 40 % dintre ele nu s-a putut curăța ultimul strat de vopsea, lipsind stratul de ulei de în, deoarece vopseaua veche era impregnată în stucătură. S-au reparat fisurile, s-au înlocuit piesă cu piesă, iar în unele zone s-a refăcut glazura de ipsos de pe profile. După reparații, stucătura a fost șlefuită și i s-au aplicat una sau două straturi de ulei de in și vopsea mată.
De subliniat faptul că atelierul de restaurare pentru stucaturile interioare și exterioare a fost amenajat chiar în interiorul Palatului Noblesse și în atelierul  construit din curtea acesteia.
Azi, fiecare sală a Palatului Noblesse abundă de stucaturi frumos lucrate de către meșteri pricepuți, ce au fost supravegheați atent de echipa de arhitecți Noblesse Group.